xyz12.jpg

Der er rigtig mange, der har et eller flere plankeborde. De er blevet virkelig populære inden for de seneste årtier. Det er fuldt forståeligt, for der er noget helt særligt ved et fedt plankebord. Sådan et rustikt bord passer perfekt ind i den typisk skandinaviske indretning, og det bringer så meget hygge og natur med indenfor.

Selv om et plankebord gerne må stå ret råt, så giver det god mening at give bordpladen noget olie af og til. Det giver en lækker overflade, og det beskytter træet. Sørg for at give dit plankebord den rette oliebehandling.
Find et fedt egetræsbord her: https://plankebord.dk/egetraesbord/

Træbord med potteplanter

Hvorfor bør et plankebord få olie?

Når dit plankebord bliver behandlet med olie, så forlænger du dets levetid. Olien vil nemlig gå ned i træet og gøre det mere holdbart. Det får en beskyttende hinde omkring sig, som beskytter det imod udtørring og imod, at vand og fugt kan træne ned i træet. Det gør bordet mere velegnet som brugsbord. Så gør det ikke så meget, hvis der bliver spildt noget på bordet. Det er lige til at tørre væk igen.

Et olieret bord vil også kunne bevare sit smukke udseende i længere tid. Desuden vil olien kunne gøre overfladen smukkere i gløden, og åretegningerne vil være tydeligere. 

Har du et plankebord, der skal stå udenfor i al slags vejr, så kan du med fordel give bordpladen noget meget effektivt olie. Det kan for eksempel være sådan noget som skibsolie, for det er virkelig vandafvisende. Det forlænger bordets levetid.

Hvilke olier findes der til plankeborde?

Der findes forskellige typer af olie. Nogle træolier er helt neutrale i farven, og andre har en pigmentering, som kan farve træet, så det får en anden nuance og glød. Nogle olier er helt tynde, andre giver en mere massiv vandafvisende overflade. 

Om du skal bruge den ene eller den anden slags olie, kan afhænge af, hvad du synes bedst om. Det kan også afhænge af, hvordan bordet skal bruges. Endelig kan det afhænge af, hvilken træsort plankebordet er lavet af. Få god vejledning hos forhandleren, inden du vælger den olie til plankebord, som du skal give dit bord.

Træbord i haven

Hvordan skal et plankebord olieres?

En oliebehandling bør blive givet nænsomt. Det kan godt være en tidskrævende proces, så derfor bør du udføre olieringen på et tidspunkt, hvor du har tiden til det. Først kan du sikre dig, at overfladen er ren og tør. Dernæst påfører du det første lag olie til plankebord. Sørg for, at du får fordelt olien jævnt, og tør det overskydende olie af med en ren klud.

Efter det første lag olie, vil træets overflade rejse sig. Derfor må du slibe det let, så overfladen igen bliver jævn. Så kan du give det næste lag olie og gentage slibningen. Fortsæt, indtil træet er mættet af olie.

Når bordet senere skal efterbehandles, gentager du hele processen. Det kan dog godt være, at bordet har behov for færre lag olie. Det kan afhænge af, hvor bordet står, og hvordan og hvor meget det bliver brugt.

Et smukt plankebord fortjener at bliver behandlet med olie, så det kan stå smukt og velplejet i mange år.