xyz12.jpg

Jagt og fiskeri er noget der har fundet sted ligeså længe som der har været mennesker på denne jord. I gamle dage handlede jagt udelukkende om overlevelse. Dette er ikke tilfældet længere, hvor jagt og fiskeri ikke er en nødvendighed for at få mad, men i stedet en hobby for mange.

Så meget mere end jagten

Jagt og fiskeri handler ikke kun om selve jagten og om at fange en fisk eller skyde en hjort. Det er hele oplevelsen, naturen, den friske luft, fællesskabet, hyggen og en god portion tålmodighed. Det handler om vildtpleje, sundevandløb og åer, og om respekten for det dyr man skyder eller den fisk man fanger.

Rent faktisk bruger fiskere og jægere op til 200 millioner årligt, på naturpleje, rensning af åer, vandhuller og søer. Plantning af hegn, etablering af vildt striber osv. På den måde er jagt og fiskeri også med til at opretholde en sund og levedygtig natur.

 Jagttegn

I Danmark må du ikke bare gå på jagt. Der er mange regler og godkendelser der skal overholdes, og du skal have et gyldigt jagttegn. Dette er både for at kontrollere hvem der ejer et jagtvåben, men også for at sikre at jægere har den nødvendige viden, og ikke mindst kunnen, så de jager på en ordentlig måde. Noget af denne viden er eksempelvis hvilke dyr man må skyde, og hvornår man må skyde. Samtidig handler det også om at skyde og ramme på den rigtige måde så ingen dyr lider.

Det er ikke gratis at få et jagttegn, og samlet løber udgifterne til jagttegn op i ca. 100 millioner, hvoraf størstedelen af disse penge får til naturbesparende projekter.

Ikke kun for mænd

I gamle dage, da jagten var for at overleve var det måske mest mandens opgave at jage, men sådan er det ikke længere. Mange har måske den opfattelse at det mest er mænd der går på jagt, men mange kvinder går også på jagt. Undersøgelser fortæller at ud af de ca. 177.000 registrede jægere der er i Danmark, er ca. 11.400 af dem kvinder, og tallet er kun stigende. Det betyder at ca. 6.5% af jægere er kvinder. Dette er det højeste antal kvindelige jægere, nogensinde i Danmark.

kvinder på jagt

Sundere liv

Livsstilsforskere mener at den stigende interesse generelt for jagt og fiskere kan findes i vores dagligdags liv. Man har brug for at komme væk fra mobiler, fart på, opgaver, stress og jag. På jagt kan man ikke stresse hvilket giver er roligere og bedre liv. Det kræver tålmodighed og ro langt fra byen, biler og mennesker og inde i de fredelige skove eller ved flodens eller søens bred.

Jagt og fiskeri giver chancen for at koble helt af, komme ud i naturen og væk fra dagligdagens pligter. Det giver et fællesskab og en god forståelse for at den mad vi spiser altså ikke bare dumper ned i køledisken helt af sig selv.