xyz12.jpg

Du tænker måske, at en have jo per automatik er bæredygtig. Bæredygtighed har rigtig meget med natur og det grønne at gøre, så derfor må havebrug jo bidrage positivt til dette. Men her er det vigtigt for dig at huske, at bæredygtighed er en måde at agere på mere end noget, du kan plante dig til.

Selvom du har en grøn have med masser af planter, så er det ikke sikkert, at du har indrettet den bæredygtigt. Bæredygtighed for naturen er nemlig noget meget specifikt, som handler om, at tingene kan genbruges og at planter, buske og træer får lov til at trives og reproducere. Dette kan du bidrage til på en række måder, som der kommer forslag til her.

regn

Brug en regnvandstønde

Dine planter har brug for masser af vand for at spire og gro. Nogle gange betyder det ustabile danske sommervejr, at du næsten ikke behøver at vande. Men så snart det bliver varmt og tørt, er du nødt til at hælde masser af vand fra rørene ud over de grønne planter.

Det er sundt for planterne, men det er ikke særlig bæredygtigt. Du spilder en masse vand på det, og vand er en af de resurser, som vi i det vestlige samfund er lidt for gode til at bruge meget af. Du kan dog gøre op for det store forbrug ved at installere en regnvejrstønde i haven. Denne tønde opsamler regnvand, som du kan bruge af, når du vander dine planter.

Plant ting, der kommer igen

Der er stor forskel på planter. Når du går i havecentret og køber planter eller frø, kan du dermed træffe en række forskellige beslutninger, når det kommer til dine blomster, buske og træer. For eksempel kan du vælge dem, der blomstrer én gang, og dem, der kommer igen.

Det er bedst at vælge dem, som kommer igen. Her handler det i bund og grund bare om genbrug. Du skal således ikke hele tiden ud for at købe nye frø, og haven holder sig selv kørende. Det er både smukt og bæredygtigt med blomster, som genopstår hver sommer.

blomster

Brug din have og nyd den

Det er måske ikke direkte bæredygtigt at sørge for, at du kommer ud for får brugt din have. Men så alligevel, for bæredygtighed handler også om at bruge de ting, som vi investerer penge i.

For at få dette til at lykkes er det vigtigt at skabe et rum, du gider være i. Det gør du ved at gøre haverummet smukt og funktionelt, for eksempel ved hjælp af dejlige liggestole, en grill, en bålplads eller måske udendørs magneter – læs mere om denne slags produkter her.