xyz12.jpg

Er der noget mere lækkert end at vende hjem med friskfangede fisk, eller et stykke nyt vildt.
Ja det er der faktisk, du kan nemlig toppe oplevelsen af selv at have nedlagt aftensmaden, ved også at tilberede den ude i haven.

Mad over bål, eller i et udekøkken er madlavning for hele familien. Når der først er tændt bål er der ikke kun lagt op til lækker mad, men også en stemningsfyldt aften med varme og hygge i flere timer.

Familie ved bål

Indret det perfekte bålsted 

Der er mange muligheder for at lave et lækkert bålsted i haven. Det skal selvfølgelig matche din bolig og dine behov. Overvej derfor nogle af disse ting: 

  • Skal det være en fast / stationær bålplads
  • Skal det være en mobil bålplads som du kan flytte rundt
  • Hvor mange siddepladser skal der være
  • Vil du helst have en nedgravet bålplads, eller skal det hæves i niveau over resten af haven
  • Har du mulighed for at skabe læ der hvor bålet skal være

En bålplads kan både laves til få og til mange penge, du kan købe et simpelt bålfad og ikke gøre meget mere ud af det, eller du kan bygge et op fra bunden i sten. Som sagt er det helt op til dig.

Nogle af de få ting der dog skal være ved det perfekte bålsted er selvfølgelig tilstrækkelig med siddepladser og læ hvis i ønsker at kunne bruge bålpladsen det meste af året

Flere muligheder for læ

Det kan være du har steder i haven hvor der allerede er naturligt læ, i form af f.eks. en hæk, nogle buske eller nogle gode træer. Alternativt kan du selv overveje at opbygge et hegn, en støttemur, eller en anden form for læ.

Vælger du en støttemur så har du en holdbar løsning der vil pryde din have i mange år, det kan dog være en fordel at få lidt hjælp fra en fagperson som f.eks. en brolægger eller anlægsgartner hvis du ikke ved hvordan man opfører en støttemur. 

Gryde på ildsted

Pladsen omkring bålet

Når du først har styr på hvilket type bålsted du vil have, og du har fået skabt læ omkring, så skal du tænke over hvordan du vil indrette pladsen omkring bålet.

Hvor mange siddepladser skal der være, og skal de f.eks. være i et materiale der kan tåle at stå ude hele året, eller vil du helst have nogle bløde møbler som så skal flyttes ind og ud.

Overvej også om du vil have plads til at forberede maden ude ved selve bålstedet, og om du f.eks. ønsker at have adgang til rindende vand. 

Udover at det er praktisk med vand der hvor man laver mad, så tilføjer det også et ekstra sikkerhedselement at have en slukningsmulighed lige i nærheden. 

Sørg for at frostsikre dine slanger eller rør, hvis du igen ønsker en løsning der skal kunne bruges hele året.